Meijän puolue

Meijän puolue oli YES4-hankkeessa toteutettu tiedotuskampanja, jonka tavoitteena oli herättää ajatuksia romaneihin liittyvistä stereotypioista Suomessa. Kampanjan kohderyhmänä olivat erityisesti nuoret.

Kampanjan äänitorvena ja sanansaattajana toimi rap-musiikki ajankohtaisine sanoituksineen. Meijän puolueen ”vaaliohjelmaa” toteuttivat Suomen ehdottomasti kovimmat rap-artistit: Paleface, Redrama, Bulle, Voli, Tommy Lindgren, Heikki Soini, Vesa Sade ja Brandon. Kampanjaa varten luotu musiikki sisältää kahdeksan rap-kappaletta, jotka kukin artisti sanoitti itse. Rappien aihealue ja sanat käsittelevät romaneita ja tuovat artistien omia näkökulmia aihetta kohtaan.

 

Kampanjan tausta

Romaneihin kohdistuvat negatiiviset asenteet ja stereotypiat ovat suomalaisessa yhteiskunnassa siirtyneet sukupolvelta toiselle ilman että niitä on juurikaan kyseenalaistettu. Tämä on näkynyt käytännössä myös syrjintänä työnhaussa ja asunnon saamisessa. Syrjinnän ja syrjäytymisen seurausketju näkyykin erityisen selkeästi juuri romaneiden kohdalla. Kampanjan tarkoituksena on viestittää, että ihmiset tulee kohdata yksilöinä eikä vain ryhmänsä edustajina.

Kampanja on osa sisäasiainministeriön YES4-hanketta ja se saa rahoitusta EU:n komission PROGRESS-ohjelmasta. Kampanjan toteuttaa Helmi Films Oy.

Kampanjaa monesta tuutista 

Kampanjan kahdeksan musiikkivideota esitettiin YLE:n TV1:llä Puoli Seitsemän -ohjelmassa 8.11.-18.11.2011. Samanaikaisesti kampanja pyöri myös radiossa sekä sosiaalisessa mediassa (Facebook ja Youtube). Kampanjan pohjalta tehtiin myös koulutusmateriaali, jolta löytyvät kaikki kappaleet, haastatteluja sekä muuta kuvamateriaalia.

Esikuvia romaninuorille 

Kampanjan tarkoituksena on ennen kaikkea tehdä hyvää musiikkia, jossa on aitoa sisältöä. Yksi tärkeistä elementeistä on myös tuoda esiin romaninuoria musiikintekijöinä, tuottajina ja taustavaikuttajina, ja näin antaa romaninuorille esikuvia sekä kannustaa rohkeasti etsimään omaa paikkaansa suomalaisessa yhteiskunnassa.

Mikä puolue?

Meijän puolue- nimessä kyse on yhteiskunnallisesta kantaaottavuudesta. Viimeaikainen poliittinen murros Suomessa on saanut monet heräämään siihen, että oma mielipide ja arvomaailma on tuotava selkeästi esiin. Ihmisten välinen kunnioitus ja keskinäinen yhdenvertaisuus on kampanjan punainen lanka.

Linkki kampanjan Facebook-sivustolle:

http://www.facebook.com/pages/Meij%C3%A4n-Puolue/287979727891822

 

Linkki YLEX:n artikkeliin: Rap-maailman Leningrad Cowboys romanien asialla

 

 

 

Koulutusmateriaali kampanjan pohjalta

Meijän puolueen musiikkivideoiden pohjalta laadittiin koulutusmateriaali nuorille. Materiaali sisältää kaikki kahdeksan musiikkivideota, artistien haastatteluja, Making of Meijän puolue-pätkän sekä kouluttajan materiaalin. Materiaali on n. 45 minuuttia pitkä ja soveltuu kaikille nuorten kanssa toimiville. Aineisto soveltuu hyvin esim. elämänkatsomustiedon tunnille.

Lisäksi kampanjasta ja sitä seuranneesta GG Caravan -bändistä tehtiin lyhyt video A growing story, joka löytyy Youtubesta:

http://bit.ly/1Q7cE8Q